Kinderboerderij en theehuis te Harkstede

Voor onze opdrachtgever Stichting Novo heeft DAAD Architecten een kinderboerderij in het centrum van Harkstede ontwikkeld. Novo exploiteert met haar cli├źnten de kinderboerderij en theehuis.

Het terrein, inclusief het hertenkamp, is opgevat als een grote groene ruimte waarin het gebouw op het kruispunt van paden staat. Het gebouw is een eenvoudig volume met een overstek naar de hoofdroute. Het gebouw is opgedeeld in twee delen, waarvan het ene deelgeklimatiseerd en goed geïsoleerd is. Hier bevindt zich het theehuis. Het andere deel is de schuurruimte met de stallen voor de dieren. Hier staan ook een aantal verrijdbare dierenhokken voor kleine dieren. Deze hokken staan in de winter binnen, maar in de zomer staan ze verspreid over de weide.

Het dak is geknikt om het regenwater op te vangen. Het water kan worden hergebruikt voor diverse doeleinden. Het gebouw is vrijwel volledig opgetrokken in hout.

Fotografie: Marianne Berkhoff