Skip to content

Dienende architectuur in Hoogeveen

Hoe werken wij als bureau? Architectuur gaat in onze optiek over veel méér dan slechts het maken van een mooi ontwerp. “In onze rol als architect“, legt Titus Mars uit, “kijken wij naar alle facetten van het planproces om zo de opdrachtgever van A tot Z te ontzorgen.” 

Het woonzorgproject aan de Brederoweg in Hoogeveen is hiervan een goed voorbeeld.  Aan tafel zaten naast  betrokken ouders ook de gemeente, woningcorporatie Domesta en zorgverlener Philadelphia. Al met al een grote groep. Hoe zorg je dan dat je alle partijen binnen boord houdt? 

Het ontwerp is tot stand gekomen in een open planproces. “Eerst gingen we in gesprek, daarna werden er modellen geschetst”, legt Mars uit. “En die werden vervolgens weer gezamenlijk afgewogen”. Ook vonden er workshops plaats waarin de  toekomstige bewoners en ouders hun feedback konden geven op verschillende thema’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inrichting van de appartementen maar ook aan het gebruik van de buitenruimte.

Bekijk hier meer gerelateerde projecten. In Cahier #10 De zorg goed onder dak/ Unieke architectuur voor unieke bewoners lees je alles over zorgarchitectuur. 

Overzicht

Uiteindelijk is er een ontwerp toestand gekomen dat gebaseerd is op ieders individuele expertise. Het u-vormige gebouw is gegroepeerd rondom een centrale binnentuin, gelegen op het zuiden. Bij indeling van het gebouw”, legt Mars uit, “hebben we rekening gehouden met drie verschillende niveaus van zorg. Dit zorgt ervoor dat elk kind de ruimte krijgt die hij/zij nodig heeft.

Zeker in projecten waar veel partijen betrokken zijn, is de architect diegene die het overzicht behoudt. Dat vraagt soms om een flexibele houding, aldus Mars. “Zo waren er oorspronkelijk 33 appartementen gepland, maar toen de financiële haalbaarheid onder druk kwam te staan, hebben we appartementen toegevoegd om de haalbaarheid te vergroten. Rekenen en tekenen gaan bij DAAD Architecten hand in hand.”

Het resultaat van dit proces van vele betrokken partijen is  een fijne plek, die gewaardeerd wordt door zowel de bewoners als de buurt.  “Een ontwerp hoeft niet altijd opvallend en hypermodern te zijn”, is Mars van mening. “Wij maken dienende architectuur. Architectuur die inspeelt op de diepste wensen van mensen en helpt die te realiseren.” 

Foto’s: Walter Frisart FOTOwerk