Eerste paal duurzame erfwoningen Hoogkerk

eerste paal Bult van Buist Hoogkerk

Er is volop bedrijvigheid op de ‘Bult van Buist’ in Hoogkerk, naar de gelijknamige familie die hier twee generaties boerde. De oude boerderij is inmiddels verdwenen en graafmachines ploegen de grond om.

Wisselend gebruik als horecagelegenheid gevolgd door leegstand had de eeuwenoude kop-hals-romp boerderij geen goed gedaan. Maar in opdracht van Brelbu wordt het erf weer nieuw leven in geblazen. DAAD heeft een plan gemaakt om hier 17 eengezinswoningen te realiseren in de vorm van de oude boerderij. NoorderErf tekende voor de nieuwe inrichting van het omringende erf. ( Homepage – Het Noordererf )

‘Binnenkort lijkt het hier weer op hoe het vroeger was’
– Rob Hendriks –

Op de oude zandrug waar de familie Buist ooit boerde, verrijzen nu 12 eengezinswoningen in het volume van de oude schuur en vijf eengezinswoningen in het volume van een bijschuur. Door de woningen rug-aan-rug te bouwen in de vorm van de oorspronkelijke schuren kan dat relatief goedkoop gedaan worden zonder dat het beeld van het boerenerf wordt verstoord. Er is getracht om het, door een vallende boom, deels ingestorte voorhuis te behouden… maar dat scenario bleek niet haalbaar. Het wordt herbouwd en ingericht naar een ontwerp van Karla Ubels.
Het semi-boerenleven wordt daarmee voor veel woningzoekenden betaalbaar. Daarbij komt dat de woonwensen veranderd zijn en het tegenwoordig heel geaccepteerd is om tuin of een aantal voorzieningen op het erf te delen.

De animo voor deze erfwoningen is groot en na een intensief traject met de gemeente is het gelukt het plan van de grond te krijgen.

Vrijdag 25 april werd, op uitnodiging van Brelbu, door de nazaten van de familie Buist de eerste paal de grond in geslagen. Dit gebeurde op authentieke wijze met een oudhollandse driepoot heistelling. Deze ‘eerste paal’ betrof een houten paal, voor de toekomstige kapschuur. De ceremonie werd bijgewoond door aanstaande kopers, de makelaar, medewerkers van DAAD en het bouwbedrijf Eldering.

Bekijk ook  Cahier 6 – Nieuwe erven (2009)