DAAD Architecten is op zoek naar een bouwkundig tekenaar met ervaring!

DAAD Architecten is op zoek naar een bouwkundig tekenaar met ervaring!

Heb jij:

– een afgeronde opleiding MBO of HBO
– minimaal 4 jaar relevante werkervaring
– ben je gedreven, proactief, accuraat en professioneel
– goede beheersing van de Nederlandse taal
– ervaring met het werken in Revit en/of Autocad
dan zijn wij opzoek naar jou!

Wij bieden:
– een gezellige en platte organisatie
– een grote diversiteit aan inspirerende en uitdagende projecten
– een ruime werkplek op ons kantoor in Beilen (eventueel deels op vestiging Groningen)
– flexibele werktijden met de mogelijkheid om thuis te werken
– een marktconform salaris conform de CAO voor Architectenbureaus
– een dienstverband van 32-40 uur  per week
– toekomst perspectief om door te groeien tot projectleider

Geïnteresseerd?  Stuur een email naar Gerard@daad.nl of bel met Gerard Kollmer 06-55 71 4303

Vacature stedenbouwkundige DAAD Architecten

We zijn op zoek naar een ambitieuze stedenbouwkundige met een sterke affiniteit voor architectuur!

Als stedenbouwkundige werk je op het grensvlak van stedenbouw, landschap en architectuur. Je werkt in een hecht  all round team aan een grote diversiteit van relevante projecten van stedenbouwkundige plannen, beeldkwaliteitsplannen en kleine stedenbouwkundige inpassingsopgaves. Je ontwerpt mee aan projecten en draagt een grote verantwoordelijkheid voor het eindresultaat 


Heb jij:
– Een afgeronde opleiding stedenbouw
– Minimaal 3 jaar relevante werkervaring
– Ben je gedreven, pro-actief en professioneel
– Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal
– Ervaring en kennis van de Nederlandse bouwpraktijk en regelgeving
Dan zijn wij opzoek naar jou!

 Wij bieden:
– Een veelzijdige functie, waarbij je een cruciale positie in het team vormt, jij bent het creatieve brein achter een project;
– Een hechte en platte organisatie, met ruimte voor ontwikkeling en ideeën;
– Een grote diversiteit aan inspirerende projecten;
– Een ruime werkplek in een open werkomgeving op ons kantoor in Beilen;
– Flexibele werktijden, en mogelijkheden om op afstand te werken;
– een marktconform salaris conform de CAO voor Architectenbureaus;
– een dienstverband van minimaal 32 per week.

 
Solliciteren
Interesse? Stuur je cv en portfolio (PDF max 10 MB) per email naar: info@daad.nl onder vermelding van ‘Sollicitatie Stedenbouwkundige’ als onderwerp. Nog vragen? Neem contact op  via bovenstaand emailadres.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature is niet gewenst. 

 

Laagbouw Ebbingekwartier vordert gestaag

De bouw in het Ebbingekwartier vordert gestaag. Nu het steigerwerk weg is zijn de gevels van de laagbouw in volle glorie zichtbaar.

De architectuur van de door DAAD Architecten ontworpen 37 grondgebonden woningen refereert aan het industriële verleden van de plek. Op deze plek stond ooit de gasfabriek van Groningen.

Na de oplevering van de grondgebonden woningen gaat Trebbe verder met de bouw van “De Kroon op het Ebbingekwartier”. Deze naam is zowel letterlijk als figuurlijk gekozen. Het silhouet  van de drietal geschakelde woontorens vormt een kroon en als laatste ontwikkeling van het Ebbingekwartier vormt het de kroon op het werk van ruim 2 decennia stadsontwikkeling.  Er worden 31 appartementen gerealiseerd variërend van 82 tot 313m2. Ook dit is een ontwerp van DAAD Architecten.

 

Restauratie kerk en toren Spijk in volle gang

 Namens onze opdrachtgever de Stichting Oude Groninger Kerken heeft DAAD de planvorming en de provinciale subsidieaanvraag verzorgd voor de restauratie van de kerk en toren in Spijk. In de uitvoering verzorgt DAAD  het toezicht en de directievoering.

Begin 2020 is de uitvoering van de werkzaamheden gestart. Gelijktijdig met de restauratie wordt ook het herstel van de bevingschade uitgevoerd. Tevens wordt een dakvlakrenovatie van de dakvlakken van de kerk uitgevoerd en wordt de gootbekleding vervangen. De toren wordt ook geschilderd en diverse hout- en loodwerken worden vervangen. Met name het houtwerk van de houten balustrades is in slechte staat.

Inmiddels is een gedeelte van het stucwerk aan het interieur en het exterieur verwijderd. Diverse bouwsporen zijn zichtbaar geworden in het metselwerk. De planning is dat de werkzaamheden eind 2021/ begin 2022 gereed zijn.

 

 

Biobased en levensloopbestendige woningen Exloo

DAAD Architecten heeft een compacte woning ontwikkeld die vrijwel geheel wordt gemaakt van biobased materialen. Woonservice start binnenkort met de bouw van deze ecologische woningen in Exloo.

Het concept komt tegemoet aan verschillende wensen. Zo worden de woningen circulair en biobased gebouwd. Voor de bouw van de woningen wordt gebruik gemaakt van een houtskeletbouwconstructie met casco elementen gevuld met stro voor de isolatie. Met het gebruik van goede isolatie en damp-open bouw, is het energiegebruik van de woningen beperkt. Daarnaast zijn de woningen levensloopbestendig en remontabel.

De woningen zullen gebouwd worden door  Kuipers en Koers Bouw uit Emmen en Prefab Strobouw.

Laan Corpus nadert voltooiing tegen einde 2020

Tegen het eind van 2020 nadert het project aan Laan Corpus de Hoorn na zo’n 16 jaar voltooiing. Dit nieuwbouwplan tussen de Laan Corpus den Hoorn en de Semmelweisstraat in Groningen wordt gerealiseerd in opdracht van Nijestee.

Het ontwerp is gestoeld op een aantal regels van de Duitse stedenbouwkundige Johannes Kappler die in samwerking met de gemeente zijn opgezet voor deze locatie. Het project is in drie fasen gefaseerd die samen een eenheid vormen. Fase 1 en Fase 2 zijn de afgelopen jaren gerealiseerd en nu ook Fase 3 wordt gebouwd, wordt de ensemblewerking zichtbaar.

De verschillende fases omvatten een multifunctioneel programma dat onderwijs (De Boerhaaveschool), kinderopvang (De Blokkendoos), wijkvoorzieningen, een gymzaal en parkeren met wonen combineert. De ontwikkeling is ingezet met de manifestatie De Intense Stad.

Fase 3 is het sluitstuk van het stedenbouwkundig ensemble. Het omvat een gesloten blok met in het hart een afsluitbare binnenplaats voor het kinderdagverblijf.  Aan de oostzijde wordt een hoogte-accent toegevoegd. Deze bestaat uit vijf lagen met huurappartementen boven het kinderdagverblijf. De westzijde bestaat uit een serie grondgebonden woningen die de sociale veiligheid op maaiveld ten goede komen.

De meandervorm is het uitgangspunt voor de relaties en samenhang tussen de gebouwen. Een meanderende plint van metselwerk loopt door in de verschillende fases en beweegt zich over de onderste laag.  De entrees van de grondgebonden woningen, het kinderdagverblijf en de binnenplaats worden geaccentueerd met houten gevelbekleding. Het materiaalgebruik en de detaillering verbinden de verschillende fasen met elkaar tot één compositie.

Kenmerkende Groninger woning in Overschild

DAAD Architecten legt op dit moment de laatste hand aan de omgevingsvergunning voor Meerweg 1 te Overschild. Het betreft de sloop en herbouw van een momenteel onveilige woning in het aardbevingsgebied.

De eigenaren van Meerweg 1 zijn in contact gekomen met DAAD Architecten naar aanleiding van een voorbereidingsfase waarin Rob Hendriks en Sjoerd Tasseron vanuit De Toeverlaat namens de NCG bewoners in Overschild bijstonden om te komen tot een programma van eisen.

De opdrachtgevers zeggen daar zelf het volgende over: “We zijn het traject met jullie ingegaan vanuit een bijzondere positie. Nieuwbouw zou bij ons nooit ter sprake zijn gekomen als ons huis niet in het bevingsgebied had gestaan. We zijn met een bepaalde tegenzin het traject gestart , we wilden ons huis niet kwijt maar er was geen andere route.” Het ontwerpproces begon met de wens “Als ik naar huis rij en de hoek om rijd wil ik mijn huis zien en blij worden – net zoals dat nu het geval is.”

Gekozen is voor eigentijdse interpretatie van de regiospecifiekewoning die er stond. Een woning met boerenstal (en voormalige winkel) uit het begin van de 20e eeuw met kenmerkende “krimpen” in de plattegrond en opgetrokken in rode Groninger steen en speklagen in de voorgevel. Waar voorheen de later aangebouwde schuur en het woonhuis als twee aparte volumes naast elkaar stonden zijn woonhuis en schuur nu achter elkaar onder één dakvlak gesitueerd. Hierdoor ontstaat een rustig ruimtelijk beeld en kunnen de bewoners volop genieten van hun tuin en de zon. De plint/trasraam wordt opgetrokken uit gesloopte metselwerkstukken van de bestaande woningen. Net als het hergebruikte hout voor de trap zorgen deze elementen ervoor dat het oude huis nog altijd kan worden aangeraakt en gevoeld: het verhaal van de plek blijft voelbaar.

Ontwerp Drenthe College te Emmen

Het Drenthe College is voornemens om nieuw te bouwen in Emmen. De zes locaties in Emmen worden samengevoegd aan de Van Schaikweg tot één onderwijsgebouw van ca 18.500m2. DAAD Architecten is één van de drie architectenbureaus die is geselecteerd om een schetsontwerp en kostenraming te maken.

In deze opgave worden wij als ontwerpers uitgedaagd een schetsontwerp te maken dat de mogelijke contouren van de toekomstige huisvesting van het Drenthe College in Emmen verbeeld. Deze contouren vormen de enveloppe voor een latere invulling. Doel van de opdracht is om een beeld te krijgen van diverse mogelijkheden, zodat belanghebbenden zich een beeld kunnen vormen. De impressies worden gebruikt voor de interne communicatie van het Drenthe College en kunnen meegenomen worden in volgende uitvragen voor de nieuwbouw als referentie: wat spreekt het Drenthe College wel of niet aan.

Voor de locatie aan de van Schaikweg in Emmen heeft DAAD Architecten een duurzaam en remontabel ontwerp gemaakt voor het nieuwe Drenthe College. Het gebouw is open en transparant naar alle zijden en toont trots de activiteiten van de leerlingen. Het gebouw komt in een parkachtige setting te staan. Het parkeren van auto’s is bovenop het gebouw gepland en de fietsenbergingen zijn in het volume opgenomen.

Het schoolgebouw kent een opzet in drie afdelingen die zichtbaar zijn gemaakt in drie bouwdelen. Een slimme scheiding  tussen specifieke en algemene leeromgevingen creëert een efficiënt gebouwconcept. Het concept combineert voordelen van het samenbrengen van afdelingen met de prettige menselijke maat van de verschillende afdelingen.

Er wordt maximaal gebruik gemaakt van biobased materialen. Dit is zichtbaar tot in het interieur waarin warme onbehandelde materialen de sfeer bepalen. Het ontwerp toont een professionele en innovatieve leeromgeving waarin het bedrijfsleven wordt uitgenodigd om te participeren.

Bekijk de film voor een illustratie van het gebouw in haar omgeving.

DAAD maakt restauratieplan kalkoven Appingedam

De gemeente Appingedam heeft een monumentale kalkoven overgedragen aan de Stichting tot behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA). Daarmee kan de Stichting verder met de plannen voor de restauratie van de kalkoven.

De Damster oven is een van de laatste overgebleven kalkovens in de provincie Groningen. Tot 1960 werd de kalkoven gebruikt om kalk te maken van schelpen van het wad. Het is dan ook een uniek industrieel monument.

DAAD heeft voor de kalkoven een restauratieplan opgesteld en de benodigde vergunningen aangevraagd. Tevens zal de aanvraag voor provinciale subsidie (GRRG-subsidie) door DAAD worden verzorgd.

Voor meer informatie over de kalkoven en de planvorming voor het terrein rondom de kalkoven zie de website van BICSA en de publicatie van RTV Noord over de kalkoven van Appingedam.

 

Duurzaam zorgcomplex te Hoogeveen opgeleverd

Het appartementencomplex aan de Brederoweg in Hoogeveen wordt komende week opgeleverd.

Het gebouw biedt onderdak aan 36 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Het programma is gelegen rond een open patio op het zuiden. In de indeling van het gebouw is rekening gehouden met drie verschillende niveaus van zorg. Elke bewoner heeft een zelfstandige woonruimte met een eigen keukentje en badkamer. In de drie grote gemeenschappelijke ruimtes vinden er vanuit de zorg allerlei gezamenlijke activiteiten plaats.

De gevel is opgetrokken uit verschillende lagen metselwerk die verwijzen naar de grondlagen van het veengebied. De verbijzondering van het getande metselwerk bij de entree herinnert aan het schooltje dat hier vroeger heeft gestaan. Het gebouw is gasloos en wordt verwarmd door middel van infrarood panelen. Met veel eigen energieopwekking is het gebouw nagenoeg energieneutraal.

Het project is ontstaan op initiatief van een groep Hoogeveense ouders van kinderen met een licht verstandelijke beperking. Met de ouders, de verhuurder Domesta en de zorgverlener Philadelphia is het ontwerp tot stand gekomen. Een resultaat waar wij met elkaar trots op zijn.

 

Foto’s: Walter Frisart